Coś dla ciała - Bento Marek Naumiuk - Doskonalenie Organizacji

Przejdź do treści

Menu główne:

Coś dla ciała

Subiektywnie polecam




Tete de Moine

Bardzo smaczny, szwajcarski twardy ser z tradycją liczącą ponad osiemset lat. Tradycyjnie nabija się go na specjalną deseczkę z bolcem, wyposażoną w nóż, który obraca się i struga cienkie pasemka sera, zwijające się w różyczki jak strużyny z ołówka. Doskonały pomysł na spotkanie przy winie lub piwie.






Chianti Ruffino jest rozpoznawane przez miłośników wina na całym świecie jako ambasador Toskanii. Wino wytrawne dobrze zharmonizowane, o błyszczącej rubinowoczerwonej sukni. Charakteryzuje się delikatnym, rozłożystym, intrygującym i jednocześnie typowym dla stylu chianti aromatem fiołków i owoców wiśni, śliwki, truskawki oraz papryki, tytoniu. Wino w 100% skomponowane ze szczepu Sangiovese. Aksamitne w smaku, niebywale giętkie i pełne. Stanowi doskonały duet w kompozycji z potrawami z drobnej dziczyzny w sosach, drobiu, wołowiny oraz z serami i makaronami.



Jak łączyć wino i jedzenie?
Według niektórych znawców tematu najważniejsza zasada głosi, że nie ma tu żadnych zasad. Po prostu należy pić to wino, które nam najbardziej smakuje.
Ale gdyby ktoś jednak potrzebował podpowiedzi to polecam rysunek.

© Bento Marek Naumiuk 2010-2017
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego